IL Tiramisu

icetiramisou

IL Tiramisu με βάση το γάλα, αυγά, φρέσκα κρέμα γάλακτος, φρέσκο ιταλικό mascarpone, σαβαιάρ βουτηγμένα στο ιταλικό espresso, φρέσκο γάλα και λίγο γλυκό κρασί MarsalaD.O.C. από την Sicilia στο τέλος από πάνω ένα πέπλο από πικρό κακάο σε σκόνη

 

 

 

 


Η ιστορία του τιραμισού, (τοποθετείται χρονολογικά στα ’60′s) θέλει  το -αξιολάτρευτο- γλυκό να επινοείται στο εστιατόριο El Toula του Treviso και να γίνεται γρήγορα ένα από τα κλασικά ιταλικά γλυκά με διεθνές απίλ. Διάφορες πηγές εικάζουν ότι η εφεύρεση ανήκει στη βαφτιστήρα και μαθητευόμενη ζαχαροπλάστη δίπλα στον Roberto Linguanotto, Francesca Valori, της οποίας Tiramisu ήταν το πατρικό όνομα, και ο Linguanotto βάφτισε έτσι το γλυκό προς τιμήν του ταλέντου της.
Tira-mi-su σημαίνει «σήκωσέ με» ή «τράβηξέ με» (tirare, τραβώ), στη διάλεκτο δε του Veneto το «τραβώ» με την έννοια του «ξαναδίνω ενέργεια»,» επανακτώ  τη δύναμη» αλλά και «ξυπνάω» To δημοφιλές τιραμισού θεωρείται σεμιφρέντο (semifreddo), ένα γλυκό δηλαδή που σερβίρεται κρύο,  και ως συνταγή έχει πολλές παραλλαγές, όλες βασισμένες σ΄ένα συνδυασμό από μασκαρπόνε (όχι τυρί φιλαδέλφεια, προς θεού), δυνατό εσπρέσο, αβγά και μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε μαρσάλα ή πόρτο ή άλλο γλυκό κρασί ή λικέρ και σοκολάτα, συστατικά άκρως ανόμοια μεταξύ τους, που όμως όταν συντεθούν σωστά δίνουν αυτό το εκρηκτικό και τέλειο σε γεύση αποτέλεσμα.